Tips för hemmet

Solrosoljan i stekpannan förvandlas till gift när du steker så här

Solrosolja är förmodligen det mest populära fettet i vårt kök. Den är billig, lättillgänglig och innehåller rikligt med E-vitamin samt omättade fettsyror av typerna omega-3, omega-6 och omega-9. Det är värt att sträcka sig efter, men du måste hålla dig till regeln. Många människor vet inte detta och skadar sig själva.

Det visar sig att solrosolja, istället för att ha en positiv effekt på hälsan, till och med kan vara giftig. Genom detta misstag förlorar den sina bästa egenskaper. Vi ska förklara vad man ska se upp för och vad man ska undvika. Faktum är att det bara finns en sak vi bör undvika.

När är solrosolja skadligt?

Det är bra i sallader och utanför köket, det är också bra för hud- och hårvård. Solrosolja är dock inte en storlek som passar alla fettsom är bra för allt. Du kanske blir förvånad över att veta att du inte får steka på det.

När det utsätts för höga temperaturer blir det giftigt och släpper ut cancerframkallande ämnen. Forskning av Oxfordforskare bekräftar detta – fetter bryts ner under stekning och koncentrationen av cancerframkallande ämnen i mat som tillagas på detta sätt kan vara upp till 200 gånger högre än normalt. Och det visar sig att hälsosam, vanligt använd olja förvandlas till gift.

Experterna anser att den skadliga effekten börjar vid 100 °C, vilket är en relativt låg temperatur för fritering. Detta innebär att även kortvarig värmebehandling på detta sätt äventyrar vår hälsa. Naturligtvis visar sig inte de negativa effekterna omedelbart. Men efter flera år kommer kroppen att ge oss en ”räkning” för våra ”överträdelser”.

Det är också viktigt att komma ihåg att fetter kräver korrekt lagring för att behålla sina egenskaper. Detta sker vanligtvis på en sval plats utan tillgång till ljus. Höga temperaturer och exponering för solljus kan få oljan att gulna. Och sådant är inte bara osmakligt utan också skadligt, oavsett i vilken form det senare konsumeras.

Vilket fett ska man steka med om inte solrosolja?

Enligt många experter är olivolja det bästa valet. Du kan också steka i vår hemmagjorda rapsolja. Kokosolja (men var försiktig, den innehåller mycket mättade fettsyror) eller avokadoolja fungerar också bra.

Vi rekommenderar att du begränsar friteringen om möjligt. Istället kan du baka, bräsera eller koka. Det blir både nyttigare, enklare och inte alls mindre gott. Självklart är det inte fel att äta halstrade fläskkotletter eller klassiska friterade chips då och då. Men det är bättre att äta lättare varje dag.

Leave a Response