Sommaren är precis runt hörnet och temperaturen stiger – hög tid att aktivera dina fönsters sommarläge! Vi lärde oss först att ställa in våra fönster i vinterläge på vintern för att spara energi, så nu är det hög tid att ställa tillbaka dem till ”normalt” eller sommarläge. Har du aldrig hört talas om det? Oroa dig inte, du behöver inga speciella manuella färdigheter för detta.
Fönstren ska egentligen vara rätt justerade vid installationen så att du inte behöver göra det själv. Men ibland är det värt att ta en titt för att se om något har glömts bort eller om tidigare boende har ändrat något. Med våra praktiska tips och instruktioner kan du se till att ditt hem förblir behagligt svalt även när temperaturen är hög.
Nedan berättar vi hur du ställer in sommarläget. Men vad handlar det egentligen om? Här får du veta allt du behöver veta om hur du ställer in fönstrets kontakttryck, varför denna inställning är särskilt viktig på sommaren och hur den inte bara håller värmen ute utan också minskar dina energikostnader.
1. Vad är sommarläget för fönster?
Termen ”sommarläge” är något missvisande, eftersom denna inställning även kan göras på vintern för att hålla hemmet varmare. Det handlar helt enkelt om att justera kontakttrycket på fönstret.
Om anliggningstrycket är för lågt tätar fönstret inte optimalt. Resultatet: På sommaren kommer varm utomhusluft in och värmer upp vårt hem utan att vi vill det.
2. Hur kan du ställa in sommarläget på dina fönster?
Du justerar vanligtvis kontakttrycket med hjälp av små rullstift på fönsterbågen. Beroende på hur skåran på rullstiftet är placerad ändrar du trycket och gör fönstret mer eller mindre tätt.
De små rullarna för justering, även kallade rullkammar, är placerade på fönsterbågens kant. Beroende på tillverkare kan du dra ut rullarna en aning och sedan vrida dem medurs eller moturs. Vanligtvis ökar man kontakttrycket moturs och minskar det medurs. Andra tillverkare har en liten skåra eller ett spår på rullstiftet, här är riktningen avgörande: Om skåran pekar in mot rummet ställs det lägsta kontakttrycket in. Om den pekar utåt är kontakttrycket högst.
3 Varför är sommarläget viktigt?
Ett korrekt inställt sommarläge ser till att värmen stannar ute och att kupén förblir sval. Detta minskar t.ex. energiförbrukningen för din luftkonditionering.
4. Vilka tecken tyder på att ditt fönster är felaktigt inställt?
Om fönstret är svårt att öppna eller stänga eller om det hörs tydliga ljud utifrån är det möjligt att kontakttrycket inte är optimalt inställt.
5. Finns det några verktyg som du behöver för att ställa in sommarläget?
På vissa fönster kan du enkelt justera inställningen för hand genom att vrida på rullen. För andra kan du behöva en insexnyckel eller en skruvmejsel.
Med en flerdelad uppsättning bör du vara väl utrustad för alla varianter.
6. Hur påverkar sommarläget energieffektiviteten i ditt hem?
Ett korrekt justerat fönster förbättrar isoleringen, håller värmen ute och minskar behovet av ytterligare kylning. Detta ökar energieffektiviteten.
7. Kan sommarläget användas även på vintern?
På vintern ställer du in kontakttrycket på ett annat sätt för att hålla värmen inne och kylan ute. Här krävs en högre täthetsnivå. Ta reda på mer om den så kallade .
8. Vilka andra åtgärder kan hjälpa till att hålla hemmet svalt på sommaren?
Förutom sommarläget rekommenderas att man stänger persienner eller gardiner under dagen, endast öppnar fönstren på natten eller tidigt på morgonen för ventilation och installerar solskyddsfilm () för att hålla rummen svala.
Också intressant:
Om du inte har förtroende för att ändra inställningarna själv kan du också konsultera en specialist. Processen tar vanligtvis bara några minuter.