Stjärnsot, även kallad svartfläck, är en av de vanligaste sjukdomarna hos rosor. Den är också mycket svår att bekämpa. Men hur känner man igen svampsjukdomen och, ännu viktigare, hur blir man av med den?
Bekämpning av stjärntagging: Hur känner man igen svampen?
Hur mycket stjärntagging än hatas av hobbyträdgårdsmästare är svampen åtminstone lätt att känna igen eftersom sjukdomen visar sig med mörka fläckar eller prickar som är arrangerade i en stjärnform på bladens ovansida.
Bladen blir så småningom gula tills de faller av av sig själva. Stjärntaggsvamp upptäcks ofta för första gången på våren (april/maj). Den fulla omfattningen av angreppet visar sig sedan på sommaren, när kraftigt angripna rosor knappt har några blad kvar.
Tyvärr är stjärntaggsvamp mycket utbredd och drabbar nästan alla typer av rosor. Den är särskilt vanlig på buskrosor. Det finns knappast några resistenta sorter. Det gör det extremt svårt att hålla svampsjukdomen under kontroll.
Bekämpning av stjärntagging: förebyggande åtgärder är särskilt viktiga här
Förebyggande åtgärder är A och O när det gäller bekämpning av stjärntaggsvamp. När du köper rosor bör du leta efter rossorter som har goda resistensegenskaper.
Följande sorter har god motståndskraft mot stjärntaggsvamp:
- Dortmund
- Gul Dagmar
- Angela
- Heather Dream
- Sommarvind
När du planterar bör du också se till att platsen inte är för fuktig och är väl ventilerad. För att växterna ska kunna torka väl efter regnet bör rosorna planteras på ett visst avstånd från varandra.
Från maj och framåt bör rosorna regelbundet kontrolleras med avseende på svamp och vid angrepp bör de angripna bladen klippas av och tas bort. Dessutom bör rosorna endast vattnas vid rötterna.
Stärka immunförsvaret hos rosor
I allmänhet är det viktigt att stärka växterna. Detta kan göras i förebyggande syfte, men också efter ett angrepp. Ett gödselmedel som innehåller kalium och låg kvävehalt bör användas för detta ändamål. Du hittar ett långsiktigt rosgödselmedel här på Amazon.*
Naturligtvis kan du också stärka växterna naturligt, till exempel med ett avkok av åkerfräken. Du behöver 150 gram färsk åkerfräken, en lök, en vitlökskula och lite olja.
Ingredienserna hackas upp och kokas i vatten med oljan i 15 minuter. Därefter passerar brygden genom en sil och hälls upp i en flaska. Brygden måste sedan få svalna helt.
För att applicera på rosorna, späd avkoket med vatten i förhållandet 1:5 och häll i en sprayflaska. Du kan sedan spraya avkoket av hästsvans på de drabbade rosorna eller andra mottagliga växter under tre dagar i följd.
Som förebyggande åtgärd räcker det med en enda applicering, men den kan upprepas med några veckors mellanrum under våren och sommaren.
Om du fortfarande inte kan bekämpa stjärntagging är det tyvärr bara ett fungicid som återstår.
Örter kan inte bara användas i köket, de kan också användas som medicinalväxter.
Ett sant doftmirakel! Dess eteriska oljor är en välsignelse för nerverna och hjälper dig att lugna ner dig. Använd torkade lavendelblommor till doftande kuddar eller som tillsats i ditt avslappnande bad.
En friskhetsboost för din trädgård och hälsa! Perfekt för ett uppfriskande te eller som smaksättare i sallader. Oljorna i pepparmynta främjar matsmältningen och är bra mot huvudvärk.
Dess citronaktiga doft är förtrollande och lugnande. Ett te gjort på bladen gör underverk mot nervositet och magbesvär.
Liten men kraftfull! Timjan är stark mot bakterier och perfekt i köket eller som läkande te. Den hjälper också som gurgellösning vid halsont.