Ugnstorkning av svamp är ett av de mest avancerade och snabbaste sätten att bevara svampens unika smak och näringsvärde. Processen med att torka svamp har varit känd och praktiserad i många år. Hur torkar man svamp effektivt i ugnen?
Ugnstorkning av svampar är ett förfarande som gör att du kan bevara eller till och med intensifiera svampens naturliga arom och förlänga deras hållbarhet. Hur gör man det rätt?
Hur man torkar svamp i ugnen och är alla svampar lämpliga för torkning?
Innan vi fortsätter att svara på frågan om hur man torkar svamp i ugnen, låt oss vara uppmärksamma på vilka svampar som är mest lämpliga för denna procedur. Torkning av svamp har praktiserats i många år och har många fördelar. Genom torkning får svampen sin arom och smak, vilket gör att den kan användas vid tillagning av rätter där den ingår.
Torkning av svampar förlänger också deras hållbarhet avsevärt. Torkade svampar kan lagras i några eller flera månader utan att förlora några av sina näringsegenskaper. Torkade svampar behåller de flesta av sina värdefulla ingredienser. Där hittar vi bland annat: vitaminer, mineraler och proteiner.
Men när du bestämmer dig för att torka svampar, kom ihåg att inte alla arter är lämpliga för detta ändamål. Svamptorkning fungerar bäst för arter med kompakt konsistens och låg vattenhalt.
För detta ändamål svamp, karljohansvamp, karljohansvamp och krusbär är idealiska. Att torka svamp är inte svårt, men för att vara effektiv och få det förväntade resultatet lönar det sig att förbereda sig väl. Vad ska du vara särskilt försiktig med?
Vid vilken temperatur ska du torka svampar i ugnen och hur förbereder du svampar för torkning?
Vid vilken temperatur ska du torka svampar i ugnen och hur ska du förbereda svampen? Innan du torkar, se till att svamparna rengörs noggrant från smuts, löv och annat skräp som naturligt kan förekomma på svamparna. Det är bäst att använda en mjukborstad borste eller borste för att rengöra svampen. Även om många människor tvättar svampar under rinnande vatten är det bättre att undvika denna praxis när de torkareftersom detta kan leda till att svampen absorberar överdriven fukt, vilket i sin tur kan göra torkningsprocessen mycket svårare. Du bör skära stora svampar i mindre bitar, men du kan lämna små hela. Det är nödvändigt att tillhandahålla, att svamparna är lika stora, så att torkningsprocessen blir enhetlig.
Vid vilken temperatur ska du torka svamp i ugnen?
Ugnstemperaturen är avgörande när du torkar svamp. Det är bäst om den pendlar mellan 50-60 grader. För hög temperatur i ugnen kan leda till att svampen kokar istället för att torka, vilket i sin tur påverkar kvaliteten på våra svampar negativt. Svamp torkas bäst på ett bakplåtspapper fodrat med pergamentpapper. De får inte ligga för nära varandra eller överlappa varandra. Svampar ska ha ett jämnt luftflöde. Placera svampplattan i ugnen och låt dörren stå lite på glänt. Detta gör att fukten kan avdunsta.
Torka svamp i en varmluftsugn – hur länge ska man torka svamp?
Om vår ugn är utrustad med konvektion är det värt att använda den för att torka svamp. Att torka svamp med konvektion är mer effektivt eftersom det säkerställer jämn värmefördelning i ugnen.
Hur lång tid ska det ta att torka svamp i ugnen? Svampens torktid är svår att uppskatta exakt, eftersom den bland annat beror på: svampens storlek och fukt. Svampens torktid i ugnen kan variera från 3 till 6 timmar. Det är värt att kontrollera torkningsnivån då och då och vända varje bit för att säkerställa jämn torkning. Svampar är väl torkade när de blir spröda. Detta kan kontrolleras genom att försiktigt trycka på svampen. Om svampen går sönder under tryck och inte böjer sig betyder det att torkningsprocessen är klar.
Torkade svampar ska förvaras i tätt tillslutna behållare på en torr och mörk plats. Glasburkar och tätt tillslutna metallburkar är bra för förvaring av svamp, men du kan också använda speciella vakuumpåsar för att skydda torkade svampar från fukt.