De är saftiga och mjuka och fruktköttet smälter i munnen. Aprikosernas smak beskrivs ofta som en kombination av persika och plommon, vilket gör dem särskilt attraktiva både för att äta råa och för att göra många desserter, konserver och ikoniska dumplings. Ännu viktigare är att tre aprikoser om dagen ger kroppen en viktig ingrediens som skyddar synen, hjälper till att sänka kolesterolet och fördröjer åldrandeprocessen.
När är aprikossäsongen?
Sommaren är den tid då stånden och köksträdgårdarna är fulla av säsongens frukter som lockar med sina lockande färger och dofter och framför allt med sin unika smak. Vissa av dem är bara tillgängliga under en kort tid, så skjut inte upp att smaka på dem i all oändlighet.
Aprikoser då? De är tillgängliga och mest värdefulla i juli och augusti. Det söta och saftiga köttet är omgivet av en mjuk hud. Behöver du bli av med det? Nej, inte alls. Det rekommenderas att äta aprikoser råa med huden på eftersom det innehåller de mest fördelaktiga fibrerna.
Denna lilla frukt är en skattkista av värdefulla ingredienser
Aprikoser är inte bara läckra, utan också extremt hälsosamma Frukter som är värda att inkludera i din kost. De är rika på vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter och gynnar kroppen på en mängd olika sätt. Från de positiva effekterna på synorganet till matsmältnings- och immunsystemet samt hjärt- och kärlsystemet. Varför är aprikoser så mångsidiga? Vad innehåller de?
- Aprikoser är en utmärkt källa till vitamin A och C, som har en positiv effekt på immunförsvaret och hudens kondition.
- Den oansenliga frukten är en skattkista av betakaroten. Ät bara tre bitar om dagen för att uppfylla det dagliga behovet av denna ingrediens för kroppen. Det är ansvarigt för skarp syn och skyddar mot degeneration av detta organ, så det bör inte saknas i kosten för seniorer. Dessutom skyddar den huden mot överdrivet solljus och saktar ner åldringsprocessen.
- Aprikoser hjälper till att förse kroppen med värdefulla mineraler, inklusive kalium, som reglerar blodtrycket, och järn, som är viktigt i blodbildningsprocessen.
- Säsongsfrukten är en fibergruva som underlättar matsmältningen och gör det lättare att gå ner i vikt och hålla vikten.
- Konsumtion av aprikoser rekommenderas på grund av närvaron av antioxidanter i deras sammansättning, som skyddar celler från skador orsakade av fria radikaler.
Ät för att förebygga förstoppning
Förstoppning kan försämra välbefinnandet och livskvaliteten avsevärt, och om det inträffar ofta kan det leda till allvarliga sjukdomar i matsmältningskanalen. Rätt kost hjälper till att motverka dem. Ett av de godaste sätten att bekämpa förstoppning är att äta aprikoser. Det höga fiberinnehållet främjar tarmperistaltiken, vilket också är viktigt för viktminskningen. Det är dock viktigt att inte överdriva det – aprikoser i stora mängder har en laxerande effekt, så en brist på måttlighet kan leda till diarré.
Hur påverkar aprikoser kroppen? De håller blodtrycket under kontroll
Kaliumet som finns i aprikoser hjälper till att reglera blodtrycket, vilket är viktigt för personer med högt blodtryck. Ingredienserna i frukten har en gynnsam effekt på det kardiovaskulära systemet och därigenom minska risken för ateroskleros. De främjar också minskningen av ”dåligt” kolesterol, så vi bör inte förbigå dem likgiltigt under sommarshoppingen.
Sköld för huden eller frukt för skönhet
Kan du spendera mycket pengar på krämer och lotioner? Nyckeln till hudvård är att arbeta inifrån och ut med rätt kost. Unna dig en aprikosfest som bromsar åldrandet och förbättrar din hud. De vitaminer som finns i aprikoser ger elasticitet, fasthet och en fin hudton samtidigt som den skyddar mot de skadliga effekterna av UV-strålar. Aprikosens välgörande effekter på din skönhet kommer också att visa sig genom att stärka dina tidigare spröda naglar och hår.