Tips för hemmet

Varför får man vatten till kaffet på ett bra café? Ska man dricka det före eller efter kaffet?

Italienare gillar att följa de ritualer som är förknippade med att dricka kaffe. Det är därför under italienska helgdagar, men även i Slovakien på bra kaféer kan du hitta espresso serverad med ett glas vatten. Vad är syftet med denna kaffeserveringsvana?

På bra kaféer serveras ett glas rumstempererat vatten tillsammans med espresson. De som inte är bekanta med den italienska ritualen att dricka kaffe kan känna sig förvirrade. Så vad är syftet med vattnet som serveras med espresson?

Varför serveras vatten till espresson?

Säkert inte för att späda ut starkt kaffe. Och vi nämner detta eftersom det dyker upp videor på sociala medier som visar turister som hanterar det extra vattnet genom att hälla innehållet i koppen i det. För italienarna är det som en uppoffring. Espresso är trots allt kaffe i sin renaste form, det mest perfekta. Det ska drickas snabbt, i högst tre klunkar.

Själva espressokoppen ska vara vit för att inte distrahera sinnena med mönster eller färger, som enbart ska fokusera på drycken. Koppen bör vara lätt uppvärmd i förväg så att drycken inte överför sin värme till behållaren. Espresso ska dock inte vara varm. Enligt National Institute of Italian Espresso (ja, det finns ett sådant institut) ska kaffets temperatur ligga på cirka 67 °C.

Hur dricker man espresso serverad med vatten?

Vatten som serveras till espresso är bra för att rena smaklökarna. Det bör därför drickas före själva kaffetför att förbereda munnen för konsumtion av espresso. Detta gör att du kan njuta av kaffets smak ostört.

Det finns dock inte en enda tankeskola. Vissa anser att man ska dricka vatten i omgångar före varje klunk kaffe. Andra rekommenderar att man lämnar lite vatten i slutet för att skölja bort de intensiva smakerna som finns kvar i munnen efter att man druckit kaffe (så kallad eftersmak). Denna förfriskning förbereder smaklökarna för att smaka på efterföljande livsmedel och andra drycker.

Leave a Response