Vilket gödselmedel ska man använda för att få tomater söta som honung. Ett gammalt trädgårdsmästares trick
Om du vill att dina tomater ska vara söta och doftande måste du ta hand om växterna väl och mata dem i tid. I den här artikeln berättar vi vilka gödselmedel du ska använda för att få en välsmakande och riklig tomatskörd.
Varför det är viktigt att gödsla ordentligt
Gödsling spelar en viktig roll vid tomatodling. Rätt näring främjar växttillväxten, förbättrar fruktsmaken och ökar fruktsättningen. Brist på nödvändiga ämnen kan leda till att tomaterna blir smaklösa och små.
Viktiga ämnen för söta tomater
Kväve: behövs för grön tillväxt. Ett överskott av kväve kan dock leda till att växterna lägger all sin energi på bladtillväxt i stället för frukttillväxt. Det är därför viktigt att upprätthålla en balans.
kalium: förbättrar smaken av tomater, som är sötare och saftigare. Kalium gör också växterna mer motståndskraftiga mot sjukdomar.
Naturliga foder
Ash: En rik källa till kalium och spårämnen. Tillsätt bara en kopp aska till 10 liter vatten och vattna växterna med denna lösning varannan vecka.
Jod: Bidrar till att förbättra smaken på tomater och skyddar dem mot sjukdomar. Bered lösningen genom att tillsätta 3 droppar jod per 10 liter vatten.
Jäst: stimulerar växttillväxten och förbättrar växtnäringen. Lös upp 10 g torkad jäst i 10 liter vatten, tillsätt 2 matskedar socker och låt dra i 2 timmar. Vattna växterna en gång i månaden med denna lösning.
Tips för att ta hand om tomater
Regelbunden vattning: Tomater älskar fukt, men hatar stående vatten. Vattna växterna regelbundet, men lätt.
Mulch: Hjälper till att hålla kvar fukten i jorden och skyddar rötterna från överhettning.
Ventilation: Om du odlar tomater i ett växthus ska du se till att ventilera det för att förhindra fukt och sjukdomar.
Slutsats
Att gödsla tomaterna är nyckeln till en god och riklig skörd. Följ våra råd, använd naturliga gödningsmedel och kom ihåg att ta väl hand om dina växter. Då kommer dina tomater att vara söta som honung och glädja dig med sin smak.