Tips för hemmet

Vill du få en bättre natts sömn under en varm natt? Titta på vad du äter

Sommaren är en tid av semester, solsken och långa dagar, men det är också en tid av varmt väder som kan göra det svårt att få en vilsam natts sömn. Höga temperaturer kan orsaka sömnlöshet, att man vaknar under natten och allmänt obehag. Om du inte får en god natts sömn under varma nätter är det värt att göra några ändringar i din sängrutin.

Varför har vi så svårt att sova när det är varmt?

På sommarnätterna har många människor svårt att somna och att vakna nästa morgon och känna sig utvilade och fulla av liv. Varför händer detta? För det första vår kropp sänker naturligt sin temperatur under sömnen, vilket är svårt vid höga temperaturer. Värme kan störa de olika sömnstadierna, bland annat den avgörande REM-fasenvilket leder till otillräcklig återhämtning.

Dessutom kan överdriven svettning orsakar obehag, och otillräcklig luftkonditionering eller ventilation i sovrummet förvärrar känslan av andfåddhet. Längre dagar och mer solsken på sommaren kan också störa vår dygnsrytm och försena melatoninutsöndringen, vilket gör det svårare att somna. Som en följd av detta kan varmt väder leder till sömnbrist och trötthet.

Det finns dock några knep som kan användas för att Vi störs inte så mycket av varma nätter och att sova lättare och vakna utvilad på morgonen.

Ett väl förberett sovrum innebär en god natts sömn

Att förbereda sovrummet inför sänggåendet är viktigt oavsett årstid, men på sommaren är det extra viktigt om man vill sova gott. Först och främst måste du därför se till att det är temperaturen i det rum du sover i är optimal. Enligt experter är detta ungefär 18 till 22 °C. För att hålla rummet svalt är det en bra idé att stänga fönster och gardiner under dagen för att hålla varm luft och solljus ute. På kvällen, när temperaturen sjunker, kan du vädra ut rummet.

Dessutom är det värt att investera i lämpliga sängkläder som inte tillför extra värme till din kropp. På sommaren bör du välja lätta material som andas, t.ex. bomull eller lin. Syntetiska tyger är däremot inte lämpliga för varma nätter eftersom de kan stänga inne värmen och öka kvävningskänslan.

Håll kroppen sval innan du går och lägger dig

Innan du går till sängs, ge dig själv en ett ljummet bad eller dusch för att sänka din kroppstemperatur. Vattnet ska inte vara för kallt så att du inte drabbas av temperaturchock, men tillräckligt kallt för att ge dig lindring.

Vid sänggåendet du kan prova kyla sängkläderna. Hur man gör. Lägg örngott eller lakan i frysen i några minuter före sänggåendet. Detta kommer att ge en tillfällig kylande känsla som hjälper dig att somna.

Hydrering under dagen hjälper också på natten

Det är mycket viktigt att dricka när det är varmt på dagen, och det märks på hur vi mår på kvällen. Det är därför det är bra dricka mycket vatten under hela dagen för att undvika att ”komma ikapp” med rätt mängd vätska strax före sänggåendet. Detta minimerar risken för att vakna upp för att gå på toaletten, vilket kan leda till att vi somnar om under varma nätter.

Det är också värt att vara uppmärksam på inte dricka koffein och alkohol på kvällen. Dessa ämnen kan torka ut kroppen och göra det svårare för oss att somna.

Vad vi äter påverkar vår sömn

Förutom vätskeintag lönar det sig att vara uppmärksam på vad vi äter – särskilt vid middagen. Under varma dagar är det bättre att avstå från tunga måltider och bearbetade livsmedel, eftersom dessa livsmedel tar lång tid att smälta. Det är också en bra idé att äta din sista måltid i god tid. Vi rekommenderar att du äter senast tre timmar före sänggåendet. Då hinner kroppen smälta maten och du kan koncentrera dig på att vila.

Avslappning före en varm natts sömn

Innan du går till sängs på varma nätter är det också en bra idé att förlita sig på avslappnande tekniker för att slappna av i kroppen. För det första, öva meditation eller djup andning före sänggåendet hjälper till att få kropp och själ att slappna av, vilket i sin tur gör det lättare att somna även under svåra värmeförhållanden.

En bra idé är också avstå från att titta på skärmar på kvällen. Det blå ljuset från TV-apparater, datorer och smartphones, stör produktionen av melatonin, hormonet som är ansvarigt för sömn. Vid varmt väder, som i sig är krävande för kroppen, är det lämpligt att inte öka arbetsbelastningen och att avstå från att surfa på Internet eller titta på TV i förväg.

Leave a Response