Sellerifamiljen, som fänkål tillhör, är den första förkunnaren av det extraordinära näringsvärdet hos denna grönsak och ört. De mest populära delarna av växten är dess frön, som avnjuts av älskare av örtinfusioner och teer, och den välsmakande vita eller ljusgröna knölen. Det är bra att veta att nästan hela växten är ätlig. Fänkål är mycket mer än bara en medicinsk infusion. Vad bör du veta om dess näringsegenskaper och vad ska du kombinera denna välsmakande knöl med för att få fram alla smaknoter?

Vad smakar fänkål som?

Den söta fänkål knöl har en distinkt anisliknande smak på grund av dess höga flyktiga oljeinnehåll. Doften av färsk mogen fänkål känns på långt håll. För vissa är detta en fördel, för andra en nackdel. Det är svårt att argumentera med det. Ingen tvivlar dock på det exceptionella näringsvärdet hos denna växt. Fröna kan användas för att göra en mild infusion som fungerar bra både varm och kyld. En varm dag kan du lägga till några isbitar i den kylda infusionen och njuta av en hemlagad örtversion av iste.

Vad hjälper fänkål till med?

Både infusionen av fänkål och fänkålsknölarna som finns i maten hjälper till med matsmältningen och förhindrar eventuella metaboliska problem. Infusionen är värd att förbereda för uppblåsthet, kolik och buksmärta, särskilt på grund av överätning.

Dessa egenskaper hos fänkål beror inte bara på dess rikedom på naturliga vegetabiliska fibrer, utan också på de flyktiga oljor som redan nämnts. Dessa är ansvariga för knölens anisliknande arom och smak och är en verklig katalysator för ämnesomsättningen.

Fänkål hjälper till att motverka halsbränna och stödjer återställandet av en skadad tarmflora.

Fänkål för en vacker figur

Fänkål bör ha en fast plats i kosten för alla som är måna om en sund kroppsvikt. Den är kalorifattig och tack vare sitt rika fiberinnehåll mättar den.

De fibrer som växten innehåller förbättrar ämnesomsättningen av socker och fett. Rekommenderas av rekommenderas som grönsak för diabetiker och personer med höga kolesterolvärden.

Fänkål i kampen mot fria radikaler

Fänkål har på grund av sitt höga innehåll av biologiskt aktiva komponenter antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Det eliminerar effektivt de toxiska effekterna av fria radikaler och skyddar därmed mot utvecklingen av många sjukdomar, inklusive ateroskleros, diabetes och cancer. Det är värt att ha till hands under den infektiösa perioden. Både knölarna och varma infusioner av fänkålsfrön hjälper till att lindra symtomen och förkorta sjukdomstiden, särskilt om den går med hosta. Fänkål späder ut sekret och underlättar slemlösning.

Hur använder man fänkålslök?

Knölen kan ätas rå, då den ger mest näringsämnen, men växten är också lämplig för matlagning. Fänkål kan kokas, grillas, stuvas eller stekas. Den kompletterar smaken på fina sallader. Fänkål kan tillsättas i ris, pasta, ost, skaldjurs- och kötträtter. Det framhäver nya smaknoter och förbättrar matsmältningen. Fänkålsstjälkar kan vara ett bra tillskott i soppor och såser, blommorna i sallader.

Recept på sallad med fänkål i huvudrollen

Ingredienser:

  • Fänkålslök och blommor,
  • 200 g fullkornspasta,
  • 100 gram blåmögelost,
  • 3 matskedar kärnfria svarta oliver,
  • 2 stora hallontomater,
  • saft av en halv citron,
  • 1 msk spiskummin och 1 msk vita sesamfrön.

Beredningsmetod:

  1. Lägg den kokta och kylda pastan i en stor glasskål.
  2. Skär osten och grönsakerna i små bitar.
  3. Du kan låta oliverna vara hela om det behövs.
  4. Blanda allt med pastan, tillsätt kummin, sesamfrön och citronsaft.
  5. Blanda ordentligt och garnera med vita fänkålsblommor.