Att odla tomater är inte det lättaste, men om man är ihärdig och anstränger sig kan man få korgar fulla av frukt. De smakar fantastiskt när de plockas direkt från busken, skivas till en smörgås, läggs i en sallad eller används som bas för soppa. Under påverkan av våra klimatförhållanden testas tålamodet hos trädgårdsmästare som har gått till besväret med att odla tomater. De ställs ofta inför problemet med gröna tomater som vägrar att bli röda. Vad fördröjer deras mognad?
Hur mognar tomater?
Tomatkännare som har bestämt sig för att prova på att odla dessa välsmakande växter väntar ivrigt på de första resultaten. I sin nyfikenhet besöker de ofta trädgården eller växthuset för att ta en titt på de saftiga röda frukterna. Vilken överraskning när de i stället för en livlig färg möts av en dominerande grön färg. I stället för förfall är det värt att notera att tomater mognar i två steg. Den första börjar efter pollinering och varar cirka 3-4 veckor. Det är då de första gröna frukterna försiktigt dyker upp och ökar i vikt och storlek dag för dag.
Det andra stadiet är mycket kortare och slutar om två veckor. Under denna period kommer du att märka att tomaterna sakta men säkert börjar skifta färg från grönt till rött. Hur snabbt denna process går beror främst på mängden naturligt färgämne, som varierar beroende på vilken sort som odlas. Kom ihåg att båda mognadsfaserna kan förkortas eller förlängas. På grund av våra klimatförhållanden är är hela processen vanligtvis klar i slutet av juli eller början av augusti.
Vad saktar ner mogningen av tomater?
Flera faktorer bidrar till det faktum att tomater är mycket långsammare att få sin saftiga röda hud. Inte alla är konstgjorda. Erfarna trädgårdsmästare påpekar att otillräcklig lufttemperatur ofta ligger bakom det. Gröna och omogna tomater behöver temperaturer mellan 15 och 30 grader Celsius för att få en slående röd färg. För låga temperaturer, liksom för höga, förhindrar produktionen av etylen, det hormon som ansvarar för mognad och färgning av unga tomater.
Långsam etylenproduktion är också förknippad med överbevattning. Detta misstag görs främst av nybörjare i trädgården. Experter påpekar att tomater föredrar att växa i ett substrat som kommer att vara något fuktigt och ibland lyckas torka ut lite. Att stå i blöt jord som håller vatten passar dem dock inte. Den gröna färgens dominans påverkas också av hög luftfuktighet. Det senare inträffar vanligtvis i mitten av juli och är förknippat med plötslig och kraftig nederbörd. Sådana förhållanden kommer helt klart att bromsa tomaternas mognadsprocess.
Orsaker till att tomater inte mognar på buskar
Odlade tomater är ljuskrävande växter. De behöver mycket av det i detta viktiga skede av sin utveckling. Brist på naturligt solljus kan leda till dålig blomning, få frukter och en mycket längre och ineffektiv mognad. För att ge dem bästa möjliga förutsättningar, försöka placera tomatbuskar i krukor och plantera dem på södra eller sydvästra sidan.
Tomater anses vara en av de mest omättliga arterna. Deras näringsbehov kan förvåna även erfarna trädgårdsmästare. För att tillfredsställa deras aptit utsätter du dem för överskott av kväve. Vad innebär detta? De negativa effekterna visar sig i senare skördar, små och dåliga frukter och långsam mognad. Även om du lyckas plocka några röda tomater imponerar de inte med sin smak när de skärs upp. Den dåliga färgen på tomaterna beror också på kaliumbrist. Brist på denna ingrediens visar sig genom långsam mognad, blekt skal och dålig saftighet i fruktköttet.