Gurkor är en av de mest populära grönsakerna vi odlar i trädgården. Om du vill att de ska växa sig stora och saftiga måste du komma ihåg rätt planteringsdatum. Vi kommer att ge dig råd när du kan så gurkor för en framgångsrik skörd.
Gurkor är utan tvekan en av de mest mångsidiga produkterna i köket. Du kan ha dem skivade på en smörgås, lägga dem i en sallad eller lägga dem i burkar och göra pickles eller små saltade. Grönsaker är lätta att odla men kräver rätt förutsättningar för att växa. Det är inte bara platsen och regelbunden vattning som är viktig, utan även planteringsdatumet.
Är det möjligt att så gurkor i juli? En sak att tänka på
Den bästa tiden att så gurkor är andra halvan av maj och första halvan av juni. Då är du säker på att frosten har passerat och att jorden är tillräckligt varm. Om du planterar gurkor efter detta datum kommer de inte att ha tillräckligt med tid för att utvecklas och mogna. Det finns dock ett undantag från denna regel: du kan plantera gurkor fram till den 10 juli, men bara de sorter som är avsedda för inläggning.
Då kräver de ökad skydd mot intensiv sol och frekvent vattning. För att förlänga skördesäsongen är det bäst att bygga en plasttunnel i trädgården. Detta möjliggör tidigare sådd av grönsaker (under andra halvan av april) och skyddar dem från temperaturfluktuationer.
Vad gillar gurkor? Vi har ett tips till dig
Gurkor föredrar varma, soliga och skyddade platser. De tål inte skugga eller vind. De trivs bäst i mullrik, bördig och lätt fuktig jord. Om du försummar vattningen kommer grönsakerna att sluta blomma och ge frukt. De kan också dö helt. Istället för att så gurkor i marken omedelbart är det bättre att förbereda plantorna en månad i förväg.
- Häll alkaliskt substrat i krukorna.
- Placera tre frön i varje kruka.
- Efter den 15 maj flyttar du gurkorna med hela rotklumpen till en permanent plats.
Du kan berika jorden nässelgödsel, biohumus och kompost. Har du lagt märke till att växten har små och gula blad och att frukterna är outvecklade och deformerade? Detta är ett tecken på att det behöver fosfor, kalium, kalcium och magnesium. I sådana fall rekommenderas det att använda gödselmedel med flera näringsämnen.