Hemmagjorda gödningsmedel från vad vi har till hands fungerar bäst i trädgården. Speciellt när vi vill odla ekologiska grönsaker eller frukter. Det visar sig att mineralerna i gammalt bröd kan ha en gynnsam effekt på växternas tillväxt. Så om du har torrt bröd i skåpet ska du inte kasta bort det, utan använda det som ett naturligt gödningsmedel.

Trädgården är en plats som inte bara är en fröjd för ögat, utan du kan också använda den för att odla din egen köksträdgård. I väntan på att grönsaker eller frukt ska mogna vill vi ofta inte använda kemiska blandningar för att skydda eller odla dem.

En mycket bättre lösning är att använda det som finns i köket. Om du använder gammalt bröd kommer du att bli förvånad över hur snabbt dina växter kommer att växa.

Släng inte gammalt bröd, gör det till gödningsmedel

Det verkar som om det är svårt nog att göra ett effektivt gödningsmedel av det som finns till hands. Men det visar sig att det är lättare än det kan tyckas. För att förbereda det behöver du fyra skivor gammalt bröd, som måste delas i mindre bitar och läggas i en skål.

Häll det beredda brödet med ett stort glas 400 milliliter vatten och tillsätt sedan sockret i blandningen. Behållaren oställ åt sidan i några timmar, sedan sila och tillsätt 50 ml komjölk. Den färska lösningen kan omedelbart hällas över grönsakerna i trädgården.

Du behöver inte tillsätta mjölk, men då måste du vänta tills lösningen börjar jäsa. I så fall bör du vänta minst ett par dagar innan du använder den i trädgården.

Egenskaper för rågbröd

Det är bäst att använda torra skivor av surdegsbröd för att förbereda gödselmedlet. Det är en källa till värdefulla mineraler som järn, magnesium, kalcium, kalium, fosfor, zink och mangan. Kvasiner som finns i den främjar utvecklingen av växtrötter och ökar deras motståndskraft mot svampsjukdomar.

Det är viktigt att inte förbereda ett sådant gödselmedel från mögliga extremiteter. Detta kan påverka de grönsaker du odlar negativt. En lösning gjord på bröd av god kvalitet kan användas på plantor omedelbart efter att de har flyttats till ny jord.

Den är idealisk för bland annat odling av tomater, gurkor och paprika. På grund av den sura reaktionen hos gödselmedel från gammalt bröd är det bättre att inte hälla det på lök eller potatis, eftersom det kan påverka smaken på dessa grönsaker.

Relaterade artiklar:

De kryper ut under bladen och ställer till med förödelse. Istället för att kasta bort dem, sprid ut dem. Sniglarna kommer att hålla sig borta

Ett pålitligt gödningsmedel för gurkor och tomater. Bara ett blad och du kommer inte att känna igen frukten