Slovaker älskar svamp – att äta och att plocka. Men det finns flera myter om svampar som har förts vidare i generationer. Idag ska vi avliva en av dessa myter. Kan alla svampar vara maskiga, eller bara de ätliga? Vad händer när vi äter maskiga svampar? Du behöver inte undra längre.

När det gäller svampar är slovakerna överens om en sak: svampar är goda och svampplockning är en fantastiskt rolig fritidsaktivitet. Så snart de första exemplaren dyker upp (även om vi vet att flera svamparter finns året runt) beger vi oss ut i skogen beväpnade med korgar, gummiband och knivar. Många människor har dock missuppfattningar om svampar. Är det bara ätliga svampar som är maskiga? Tja, nej…

Maskiga svampar. Äter maskar bara ätliga svampar?

Varje svampodlare vet att när det är torrt i skogen och ändå svampar dyker upp, skulle du bättre vara beredd på att det mesta av skörden hamnar i papperskorgen eller komposthögen. Anledningen till detta är ett mycket vanligt problem för svampplockare, nämligen maskar som bestämmer sig för att ta hand om svampen före den person som bestämde sig för att plocka den. Maskiga svampar kan driva särskilt svampentusiaster till vansinne, men det är inte alla som vet att maskar gillar alla svampar, inte bara de som är ätliga för människor. Många människor tror att paddor inte är maskiga. Detta är nonsens.

Mycket farlig är den bisarra teori som utgår från att om en svamp äts av maskar eller sniglar så är den säkert ätbar för oss. Inte nödvändigtvis. Våra kroppar är trots allt mycket mer komplexa än fluglarvernas eller sniglarnas, och giftiga ämnen påverkar oss på olika sätt. Den gröna paddan, den giftigaste svampen, är mat för små skogsorganismer, men absolut inte för oss. Den kan inte kokas eller tillagas på något annat sätt så att vi kan äta den.

Maskliknande svampar. Vilka arter har färre följeslagare?

Tyvärr kan de flesta svampar som hamnar i våra korgar vara maskiga. Att hitta svampar eller boleter utan oinbjudna följeslagare är anledning att fira. Mycket ofta är torra svampar och cowries maskiga. Detsamma gäller för butternuts, som också tenderar att vara maskiga. Men om du vill vara mer säker på att svampen inte är maskig ska du välja kantareller. Kantareller är välsmakande, fasta, och maskar attackerar dem verkligen sällan. Liksom kantareller – maskar undviker också kantareller och kantareller.

Maskiga svampar? Ja, men inte alltid

Köpta svampar är alltid perfekta i tvärsnitt – utan de små tunnlarna som maskarna har grävt. Med ängssvampar är det annorlunda. Ofta är de inte maskiga, men ibland finns det oönskade följeslagare. Detsamma gäller ostronskivlingar, som aldrig är maskiga i butikerna, men när du hittar dem i skogen kan de tyvärr vara det. Kom dock ihåg att äta maskiga svampar inte kommer att öka din hälsa och skönhet och rekommenderas definitivt inte. Att veta att du serverar din familj en sås gjord på maskätna svampar kommer förmodligen att få dig att må illa, och de kan också må illa efter att ha ätit den.

Relaterade artiklar:

Svamp i skogen? Bättre i trädgården. Du kan odla dessa svampar på ett säkert sätt hemma. Och sedan njuta av dem

När ska man gå på svampplockning? En dag med regn är inte tillräckligt. Svampplockare rekommenderar