Monstera, som ofta finns i våra hem och kontor, är en växt som är lätt att odla men kräver grundläggande underhåll. Många av er har lagt märke till att det bildas droppar på bladen på monstera, som ofta kallas ”gråtande växt”. Bör man vara orolig för detta och hur ska man reagera på denna signal?

Detta fenomen är helt naturligt och förekommer hos många växtarter. På fackspråk kallas det för gutation och det är växtens reaktion på överskott av vatten eller mineralsalter. Det kan vara en signal om att du övervattnar växten eller att luftfuktigheten är för hög, vilket gör det svårt för vattnet att avdunsta tillräckligt.

När du märker att din monstera ”gråter” bör du minska dess vattning. Om du inte gör det kan plantans rötter börja ruttna och bladen kan bli gula. Det är bäst att vattna växten med en liten mängd vatten en gång i veckan, men bara när substratet är helt torrt.

Guttation kommer från det latinska ordet gutta, som betyder droppe. Även om detta fenomen ofta kallas ”gråtande växter” är detta inte helt sant. Sann ”växt gråtande” är utsöndringen av saft när en skott skärs, vilket kan observeras hos björk och lönn.

Guttation förekommer inte bara i monstera utan också i många andra krukväxter, inklusive de flesta arter av suckulenter, såsom boldleaf, stargazer, kalanchoe, ficus, capuchin, shovel-leaved, philodendron eller potos. Detta fenomen kan också observeras hos orkidéer, där hydratiserade celler finns på bladytan snarare än på bladmarginalerna, och hos medlemmar av familjen dracene eller zamioculcus.