På sommaren, under fruktbildningen och fruktsättningen, kräver de särskild uppmärksamhet och skötsel. Det handlar inte bara om att vattna, rensa ogräs och luckra upp jorden i rätt tid, utan också om rätt gödning.
Gödsling av hallon för en rik skörd
I det här fallet kan du använda fågelgödsel utspädd i vatten 15 gånger. De färdiga lösningarna appliceras under buskarna i en mängd av en halv hink per löpmeter trädgårdsyta.
Gödsling med mineralgödselmedel är också användbart för hallon. Den består av tre komponenter: 40 g superfosfat, 25 g kaliumsalt, 20 g ammoniumnitrat. Volymen beräknas per linjär meter. Användningen av detta gödselmedel bör kombineras med bevattning.
För bladutfodring av hallon är det bäst att använda en lösning av aska. Den bereds på följande sätt: Sikta 300 gram aska genom en sil, häll kokande vatten över, rör om väl och låt sjuda på låg värme i en halvtimme. Kyl, sila genom flera lager gasväv, späd med tio liter vatten. För bättre vidhäftning kan du tillsätta 50 gram av varje tvål i den färdiga buljongen.
Tecken på brist på näringsämnen i hallon
Hallon behöver näring. Detta är nödvändigt för att mätta jorden med fördelaktiga spårämnen, eftersom de blir utarmade över tiden. I avsaknad av nödvändiga ämnen börjar buskarna förlora sitt livliga utseende.
Brist på näring kan bestämmas av följande tecken:
- Grenarna blir tunna och böjer sig lätt. I detta fall förlorar bladen sin elasticitet. Detta indikerar en brist på grundläggande kvävegödselmedel. Som ett resultat minskar produktiviteten. Sannolikheten för allvarliga växtsjukdomar ökar.
- Bladen blir mörkare och får en blåaktig nyans. Detta indikerar att busken inte har tillräckligt med fosfor. I det här fallet kan busken lätt bli sjuk på vintern och avkastningen kommer att minska.
- När bladen blir ljusare indikerar detta brist på mangan i jorden.
- Gulnande löv indikerar att busken saknar den nödvändiga mängden järn.
- Krullade löv indikerar att växten inte har tillräckligt med kalium.
Vanligtvis lider en buske av brist på flera olika typer av spårämnen samtidigt. Därför bör komplexa produkter användas för att säkerställa att växten får tillräckligt med näringsämnen.
På våren, direkt efter vintern, behöver växten den största mängden näringsämnen. Vanligtvis utförs den första behandlingen tidigt på våren när jorden grävs och bearbetas. För gödsling används beredningar som innehåller stora mängder kväve, kalium och fosfor. Vanligtvis används urea, nitrat och träaska som gödselmedel. Det är lämpligt att kombinera organiska gödselmedel med mineralgödselmedel för att uppnå bättre resultat och maximal mättnad av växten med användbara element.