Selleriroten spricker och bladen blir bruna? Vattna sellerin regelbundet med detta avkok, du kommer att undvika problem
Selleri värderas inte bara för sin distinkta smak och breda användning i köket, utan också för sina unika egenskaper. Även om det är en ganska utmanande grönsak odlar många människor den i sina trädgårdar. Ibland kan dock selleriroten börja spricka och bladen bli bruna. Det kan finnas flera anledningar till detta. För att sellerin ska växa hälsosamt lönar det sig att använda en speciell ”soppa”. På så sätt får man en god skörd och sjukdomsfria grönsaker.
Varför blir selleriblad bruna och roten spricker?
Selleri är en mångsidig och mycket hälsosam grönsaksom ger en unik smak och arom till rätter. Många väljer att odla den i sin trädgård, även om denna uppgift inte är den enklaste. Den har relativt höga näringsbehov och för att den ska växa ordentligt är det nödvändigt att tillhandahålla bördig, humusrik jord som är rik på vatten och näringsämnen. Selleri är mycket känslig för brist på mikronäringsämnen i jorden. Om den inte har dem i tillräckliga mängder kan fysiologiskt relaterade sjukdomar uppstå.
Varför blir selleriblad bruna? Det kan vara relaterat till brist på bor eller molybden i jorden. Otillräckliga mängder av det förstnämnda manifesterar sig som ljusgrön eller gul missfärgning av bladen. Å andra sidan, om det finns en brist på molybden, börjar de spricka vid basen. Ibland kan också bladmögel av selleri scented förekomma, som ursprungligen uppträder på bladbladens kanter (de är vattniga). Med tiden blir bladen och petiolesna bruna och dör sedan. Det är också viktigt att veta att selleri inte gillar överskott av kväve, vilket kan leda till rotsprickor.
”Soppa” mot sprickbildning av selleri – recept och applikation
För att selleri ska växa hälsosamt och inte spricka måste den förses med nödvändiga näringsämnen. Under den intensiva tillväxtperioden behöver den bland annat fosfor, kalium, magnesium och andra mikronäringsämnen. Dessutom behöver måste man se till att skydda växterna från sjukdomarsom kan leda till kraftigt minskad avkastning och i extrema fall till att grödan förstörs. Det finns dock ett effektivt sätt att förse växterna med nödvändiga näringsämnen och samtidigt skydda dem mot svampar och patogener. Man förbereder helt enkelt en speciell ”soppa”.
För detta ändamål strö 100 g färsk jäst med ett glas socker och låt stå i två timmar. Tillsätt sedan två matskedar honung, en liter träaska och täck allt med 10 liter vatten. När du har blandat ingredienserna kan du använda beredningen. Den speciella ”soppan” kan användas både för att vattna selleri och som bladspray. På så sätt får dina grönsaker de näringsämnen de behöver och blir sjukdomsfria. Sellerin kommer att växa sig stor och frisk, bladen blir inte bruna och rötterna spricker inte.