Lök är en av de mest populära grönsakerna som odlas i trädgårdar. Tack vare det faktum att det inte kräver särskild vård når även nybörjare trädgårdsmästare det. När du tittar på skörden kommer du att märka att skördedatumet närmar sig snabbt. När ska lök skördas?

Lök måste skördas vid rätt tidpunkt, eftersom det är det enda sättet att garantera kvaliteten på grönsaken. Om du gör det för tidigt kommer lökarna inte att vara lämpliga för långvarig lagring, medan skörd för sent riskerar att förstöra lökarna. Hur vet man när grönsakerna är mogna? Om du gör det kommer du att kunna bestämma den perfekta tiden att skörda dem.

När är lökarna redo att skördas? Kontrollera innan du börjar plocka

Det beräknas att den bästa tiden att skörda gula lökar är i mitten av augusti och för vårlökar i slutet av juli. Det är dock värt att övervaka skörden och kontrollera grönsakens tillväxt då och då eftersom vädret påverkar dess mognad. Lök är lämplig för skörd när 75% av huvudena visar trasig gräslök.

En viktig indikator är också grönsakens diameter, som helst bör vara mellan 7 och 10 cm. De första bladen på lökarna ska ha blivit bruna och torkat på kanterna. Om de är gröna och köttiga behöver lökarna fortfarande lite tid. Men missa inte ögonblicket när de ska knäckas av. Lökar som är torra och ligger platt betyder att det är för sent att skörda och att hela skörden är redo att kasseras.

Hur plockar man lök? Gör rätt och du kommer att ha nytta av denna grönsak i flera månader

Kontrollera väderprognosen innan du börjar plocka lök. När du drar upp dem ur marken ska de inte komma i kontakt med vatten, eftersom detta förkortar grönsakernas lagringstid, så välj en solig och varm vecka för denna aktivitet. Att dra upp och förvara lök bör göras i tre steg.

  1. Förbered en högaffel eller spade och använd den för att ta bort grönsakerna från jorden. Om jorden i sängen mestadels är mjuk kan du göra detta för hand.
  2. Placera de rotade lökhuvudena bredvid bädden och låt dem ligga där i minst en vecka. Vänd på dem varannan dag för att säkerställa en jämn torkning.
  3. När lökarna är torra tar du bort eventuell kvarvarande jord och förvarar grönsakerna i lådor i förvaringsutrymmet.

FÖRSIKTIGHET! Hoppa aldrig över att torka uppdragen lök. Det är det enda sättet att förbereda den för långtidsförvaring. Kom dock ihåg att torkningen inte bör pågå längre än 10 dagar, eftersom risken för mögel ökar om löken ligger på bädden under en längre tid.