Tomat, spricka inte! Varför händer det här? Allt på grund av ett misstag som vi fortsätter att göra
Vackra och fylliga tomater är en fröjd för ögat för alla trädgårdsmästare. Vi ägnar många månader åt att sköta om dem så att vi kan plocka och äta dem under säsongen. Vi ser hur de första gröna bollarna dyker upp, sedan växer de och blir röda tills de spricker. Varför spricker tomater? Hur hanterar man det?
Synen av en sprucken tomat sliter hjärtat ur många trädgårdsmästare. Alla ansträngningar, månaderna med odling av frön, vattning och gödning kan lätt slösas bort. Tomater som skadats på detta sätt gör oss misstänksamma.
Kan du äta dem eller inte? Så hur undviker man sprickbildning? Vi förklarar allt.
Varför spricker tomater?
Den vanligaste orsaken till spruckna tomater är ojämn vattning. När vi övervattnar dem lite och sedan häller mycket vatten (eller kraftigt regn) för att kompensera för bristen, förändras markfuktigheten plötsligt. Sedan skopar tomaterna upp allt det vattnet för att lagra det ”i reserv”. Detta får dem att svälla och deras hud kan brista. Tomater spricker också av flera andra skäl. Detta kan inkludera:
- för få blad,
- för intensiv kvävegödsling (ökar växternas skörhet),
- kaliumbrist,
- olämpliga tomatsorter (om vi vet att det är svårt att upprätthålla regelbunden markfuktighet och uppfylla ovanstående villkor, bör vi välja mer resistenta sorter, t.ex. Koralik eller Koneser F1).
Vad ska man göra för att förhindra att tomater spricker? Det viktigaste är regelbunden bevattning. Vi ser till att jorden inte är torr.
Men om den gör det, häll inte litervis med vatten i den på en gång. Vattna växterna gradvis under flera dagar för att öka luftfuktigheten något. Se till att ta bort blad och gödsla ordentligt också.
Är det okej att äta spruckna tomater?
När vi ser spruckna tomater på buskarna är vår första tanke: ”Var allt arbete verkligen förgäves och nu måste jag kasta bort dem?” Lyckligtvis är det inte nödvändigt. Du bör dock ta en närmare titt på grönsakerna och kontrollera om de har börjat ruttna.
De med ytliga skador läker lätt och ruttnar eller möglar därför inte så snabbt. Situationen är annorlunda med en djup spricka. Då bör tomaten ätas så snart som möjligtoch kontrollera noggrant att allt är bra.
Relaterade artiklar:
Så dessa grönsaker i juli. Du kommer snabbt att njuta av skörden
Ser du förändringar som denna på tomatblad? Agera snabbt, det är en farlig sjukdom