Varje dag sköter du om dina tomater och väntar på att de ska börja få en vacker röd färg. Men dagarna går och de är fortfarande gröna. Vad kan orsaken till denna försening vara? Ibland är orsaken mycket prosaisk. En av dem visar sig ofta vara temperaturfluktuationer, särskilt på sommaren. Ta reda på vad mer som kan påverka problem med tomatmognad och hur man kan förhindra dem.

Tomater går igenom två mognadsstadier. I den första fasen, som varar i ca 3-4 veckor, utvecklas frukten och förblir grön. I det andra skedet, som varar i ca 2 veckor, ändrar frukten färg till den färg som är karakteristisk för sorten. Vad ska man göra om det inte kommer någon frukt på buskarna efter den här tiden?

Varför mognar inte tomaterna?

I vårt slovakiska klimat har vi fler och fler varma och soliga dagar, så tomaterna får bättre förutsättningar för utveckling. Ibland händer det dock att frukten trots ordentlig vård inte mognar som du förväntar dig. Flera faktorer kan påverka denna process:

Temperatur

En av de viktigaste faktorerna som påverkar tomatens mognad är temperaturen. Det optimala temperaturintervallet ligger mellan 16 och 26 °C. Om temperaturen sjunker under 15 °C avstannar mognadsprocessen. Omvänt kan alltför höga temperaturer på över 30 °C också påverka fruktens mognad negativt. I vårt klimat, där vädret kan vara nyckfullt, kan det vara bra att skydda plantorna mot kyla, t.ex. genom att täcka över dem över natten, för att upprätthålla rätt förhållanden.

Solljus

Tomater behöver minst 6 till 8 timmars solljus per dag för att växa ordentligt och bilda frukt. Solljus är avgörande i alla stadier av växttillväxt, från plantbildning till fruktmognad.

Om tomaterna inte får tillräckligt med ljus kan de få problem med fotosyntesen, vilket leder till dålig tillväxt och mindre, mindre välsmakande frukter. Å andra sidan kan för mycket sol leda till att blad och frukt bränns, så det är viktigt att hitta en balans. Därför lönar det sig att odla tomater på soliga platser och undvika skuggiga delar av trädgården.

Gödsling

I början av tillväxten behöver växterna kväve för att stödja sin utveckling. Men när frukten mognar förändras behovet av kalium och fosfor. Kaliumbrist kan undertrycka produktionen av lykopen, det färgämne som är ansvarigt för tomatens röda färg. Överskott av kväve leder i sin tur till överdriven bladtillväxt på bekostnad av frukten.

Vattning

Övervattning kan leda till problem med tomatmognad. Överdrivet vatten kan orsaka rotröta och växtstress, vilket påverkar mognadsprocessen negativt. Det är viktigt att vattna växterna sparsamt och se till att de får rätt mängd vatten, men undvik att övervattna. Därför är ett droppsystem det bästa valet.

Sjukdomar och skadedjur

Svamp-, bakterie- eller virusinfektioner, t.ex. potatiskräfta eller gråmögel, kan försvaga växterna och hämma deras tillväxt. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera om det finns bruna eller grå fläckar på buskar och blad. Om så är fallet bör man använda fungicider och skadedjursbekämpningsmedel. En naturlig metod är att spruta med kaliumtvål.

Tomatsort

Tidiga tomatsorter som ’Poranek’ och ’Promyk’ börjar mogna i början av juli. Medeltidiga sorter mognar efter 65-75 dagar, medan sena sorter som ’San Marzano’ och ’Roma’ kan mogna upp till 90-100 dagar efter blomningen.

När är tomater helt mogna?

Standard tomater ta 20 till 30 dagar från fruktsättning för att nå full storlek och sedan ytterligare 20 till 30 dagar för att mogna, d.v.s. ändra färg. Du kan skörda dem när de börjar ändra färg och lätt lossnar från stjälken. Senare kan du låta dem mogna utanför busken.

Mogna tomater är jämnt djupt färgade och har inga gröna fläckar. Röda tomater ska vara intensivt röda, gula tomater ska vara djupt gula och andra sorter, t.ex. Black Krim, kan ha olivgröna nyanser även när de är mogna.

Huden är då glansig och slät, utan rynkor, fläckar eller sprickor. Omogna tomater har ofta en tråkig, mjölig yta. Om tomaten har mognat ska den ge efter när man trycker lätt på den, men den får inte vara för mjuk eller mosig. Om den är hård som ett äpple betyder det att den ännu inte är mogen.

Mogna tomater har en tydlig, söt och jordig lukt. För att känna doften måste du föra näsan nära tomaten eftersom växtens blad har en stark, distinkt doft som kan maskera fruktens doft. Omogna tomater har ingen distinkt lukt.