Tomater från din egen trädgård smakar helt annorlunda än de du köper i snabbköpet. Din egen frukt kommer säkert att överträffa de köpta i butiken, men många undrar hur man gör dem ännu sötare och mer smakrika. Vad påverkar smaken av tomater? Hur kan du enkelt förbättra deras egenskaper? Vi föreslår vad du ska göra för att göra tomater sötare.

Vad påverkar smaken av tomater?

Alla trädgårdsmästare vet att det inte finns något som slår smaken av tomater från den egna busken. Denna typiska sommarfrukt, som är ett minne från barndomen, är en riktig njutning för gommen. Skörden från egen odling är utan tvekan god, men många trädgårdsmästare vill att den ska vara ännu sötare och mer aromatisk. Flera faktorer påverkar tomatens smak, och de flesta av dem ligger inom din kontroll. Här är de viktigaste:

  • Sort – Olika tomatsorter ger frukt med en mer eller mindre söt smak på grund av skillnader i innehållet av sockerarter och organiska syror. De sötaste sorterna anses vara Black Cherry- och Rodeo-tomater;
  • Tidpunkt för plantering och skörd – Tomater bör planteras så tidigt som möjligt, om vädret tillåter. Genom att förlänga odlingssäsongen kan du förbättra fruktens smak. Helst ska du låta dem sitta kvar på buskarna så att de blir bruna i lugn och ro. Förskördade tomater som får mogna på fönsterbrädan är ofta mindre söta än de som får mogna på rankan;
  • Jordens bördighet – Jordmånen har stor betydelse för tomatens smak. Eftersom de är glupska växter behöver de en rik och näringsrik jord. Det är viktigt medlaglig förberedelse av marken för odling även gödsling av buskarna under hela säsongen. För detta ändamål kan du använda färdiga tomatgödselmedel, jästgödselmedel, gödselmedel av bananskal, gödsel eller kompost;
  • Vattning – Tomater som vattnas för ofta blir vattniga och mindre söta. Vattenbrist försämrar också fruktens smak, så det lönar sig att följa reglerna för korrekt vattning av buskarna;
  • Väder – denna faktor påverkar i hög grad tomatens smak. Om det är brist på solsken, kallt väder och frekventa regn blir frukten mindre söt. Långvarig värme har också en negativ effekt på skördens kvalitet.

Vad kan man göra för att tomaterna ska bli sötare?

Smaken av tomater beror på deras kemiska sammansättning. Rätt balans mellan sockerarter och organiska syrorsom de innehåller är till stor del en sortkaraktär, även om odlingsförhållanden, odlingstekniker och väder också har ett betydande inflytande. Det bör också nämnas att sjukdomar och skadedjur kan försämra fruktens smakDärför är det mycket viktigt att ständigt övervaka plantorna, utföra skyddsbesprutningar och bekämpa problem så snart de uppstår.

Om du vill ha tomater som smakar bra måste du ta hand om alla ovanstående faktorer. Vädret kan man naturligtvis inte påverka, men odling under tak hjälper till att skapa bästa möjliga temperaturförhållanden för dessa termofila växter. Vad mer kan du göra för att göra tomaterna sötare? Det är värt att använda ett barnsligt enkelt trick.

Att plocka söta tomater, sprid 4 matskedar bakpulver runt varje buske och upprepa denna behandling varje månad tills skörden är klar. Istället för en köksprodukt kan du använda epsomsalt (bittert), från vilken du förbereder en lösning (1 tesked sådant salt per 1 liter vatten). Vattna den resulterande vätskan med några veckors mellanrum, vilket gör tomaterna sötare.

Relaterade artiklar:

Tomater som spricker på busken? En trädgårdsmästare berättade patentet för mig. Senare på säsongen kommer de att växa till en bra storlek

Tomatblad krullar och vissnar? En trädgårdsmästare föreslår vad man ska göra