är en populär krukväxt känd för sina livfulla blommor och enkelt underhåll. Ibland konfronteras amatörträdgårdsmästare som odlar det med det faktum att det slutar blomstra. Det finns flera anledningar till varför detta kan hända och sätt att lösa problemet.
Orsaker till brist på blomning i paddflax
En av de främsta anledningarna till att blomman inte blommar är brist på ljus. Pelargonen är en mycket ljusälskande växt: den måste få minst 6 timmars direkt solljus varje dag. I avsaknad av belysning kan växten aktivt bilda gröna massor men inte blomknoppar.
För att lösa detta problem bör du flytta pelargonen till en mer upplyst plats, till exempel ett söder- eller sydostfönster.
Bevattningsregimen spelar en viktig roll i blomningen av paddflax. Både överskott och brist på fukt kan påverka växtens förmåga att bilda blommor negativt. Geraniums föredrar måttlig vattning: jorden bör ha tid att torka ut mellan vattningarna. Vattning kan göras 2-3 gånger i veckan på sommaren och en gång var 7-10 dagar på vintern. Det är också viktigt att säkerställa god dränering för att undvika vattenstagnation i potten.
Regelbunden gödning är nödvändig för riklig blomning av denna blomma. I avsaknad av näringsämnen kan växten rikta all sin energi för att upprätthålla vitala funktioner utan att ha resurser för att bilda blommor. Under perioden med aktiv tillväxt (vår-sommar) bör pelargonen matas varannan vecka med ett komplext gödselmedel för blommande växter. På hösten och vintern kan gödslingsfrekvensen minskas till en gång i månaden.
Regelbunden beskärning av paddflax stimulerar bildandet av nya skott och blomknoppar. Om beskärningen görs felaktigt eller vid fel tidpunkt kan den dock fördröja blomningen.
Den optimala tiden för beskärning är tidig vår, innan den aktiva tillväxten börjar. Gamla, torra och för långa skott ska tas bort, så att 3-4 knoppar lämnas kvar på varje stam.
Muscadine föredrar måttliga temperaturer. För höga eller för låga temperaturer kan påverka blomningen negativt. Den optimala temperaturen för blomning under den aktiva tillväxtperioden är 18-25°C. På vintern behöver växten en viloperiod vid 10-15°C. Plötsliga temperaturförändringar kan också orsaka utebliven blomning.
Unga pelargonplantor kanske inte blommar under det första levnadsåret, eftersom de fokuserar alla sina ansträngningar på att bilda rotsystem och grönmassa. Om din pelargon inte blommar men ser frisk ut kan det vara så att den bara behöver tid för att mogna. I så fall bör du ha tålamod och fortsätta att ta hand om växten och följa alla rekommendationer.
En för stor kruka kan också vara orsaken till att blomman inte blommar. I en rymlig kruka kommer pelargonen att aktivt utveckla sitt rotsystem till nackdel för blomningen. Om krukan å andra sidan är för liten kommer växten att stressas på grund av brist på näringsämnen och fukt. Den optimala krukstorleken är 2-3 cm större i diameter än den tidigare krukan.
Förekomsten av skadedjur eller sjukdomar kan försvaga växten avsevärt och orsaka brist på blomning. Att kontrollera blommans tillstånd regelbundet hjälper till att identifiera problemet i tid. Om tecken på skada upptäcks bör omedelbara åtgärder vidtas: behandla växten med lämpliga preparat och isolera den från andra blommor.