Trädgård

Varför mognar tomater INTE helt?

Ofta står trädgårdsmästare inför följande situation – de visar alla tecken på mognad utom det gröna området nära stammen. Men här är anledningen till den ojämna mogningen av tomater?

Ofullständig mognad av tomater – vad är orsaken?

Om tomaten inte är helt mogen förblir den omogna delen av massan fastare än den mogna delen av frukten. Detta märks särskilt på tomater som ändrar färg under mognadsprocessen, t.ex. röda eller gula. Men det kan också hända med de tomater som förblir gröna under lång tid.

I detta fall blir tomatens smak inte lika söt som hos en fullmogen tomat. Observera att det för vissa tomater är helt normalt att en del av dem förblir gröna när de är helt mogna – men denna egenskap anges av tillverkaren av frösorten.

Klorofyllet i omogna tomater börjar vanligtvis brytas ned i slutet av blomningen och fortsätter runt bladskaftet och upp i frukten. Om klorofyllen bryts ner för långsamt eller inte alls, uppträder dessa ”gröna hängare”.

Det finns flera orsaker till ofullständig mognad av tomater som är relaterade till väderförhållanden: detta kan inträffa på grund av termisk bränning när tomater utsätts för för mycket direkt solljus, eller till följd av för hög temperatur under en lång tidsperiod.

Tomatfrukter är vanligtvis redo för skörd 50-70 dagar efter blomningen De får sin gröna färg från klorofyll, gul från karoten och röd från lykopen. Bildandet av färgämnen under naturliga förhållanden beror på temperaturen.

Vid 28-29 °C bildas inte lykopen i frukten, och när fruktens temperatur stiger till 40 °C och däröver bildas inget gult pigment. Vid höga temperaturer förblir frukten därför gulgrön och fläckig.

Ojämn mognad av tomatfrukter kan orsakas av många problem: torkning av plantorna, ruttnande av frukten under mognaden, skador på de ledande kärlen, solbränna.

Ojämn tomatfruktfärgning uppstår med stora skillnader i natt- och dagstemperaturer, i torrt varmt väder, med överskott av mark- och luftfuktighet, med vegetativ typ av växtutveckling, med brist på kalium mitt i överskott av kväve i molnigt väder.

Grön missfärgning av tomatfrukter förekommer ofta i höstrotationen på grund av hypotermi av frukterna (under 10 ° C) under deras fyllnings- och färgperiod; detta fenomen kan intensifieras när temperaturskillnaden mellan natt och dag ökar.

Bildandet av gula hårda fläckar på tomater orsakas ofta av tobaksmosaikvirus eller andra virala patogener och kan framkallas av en förhöjd bakgrund av ammoniakalt kväve eller låg ljusintensitet.

Gråbruna fläckar utanför toppen av tomatfrukten är ett tecken på gamla plantor. De uppträder i slutet av fruktsättningen med skador på rotsystemet, lågt bladantal, överhettning under dagen och kalla nätter. Fläckar på tomater kan också orsakas av brist på bor vid markens pH över 7,0.

Leave a Response