Trädgård

Varför tomaterna spricker och hur man räddar skörden

Varje trädgårdsmästare som räknar med en riklig skörd av , kan bli besviken över fruktens sprickbildning. Förutom bladmögel och andra sjukdomar kan skörden förstöras av sprickor som uppstår på frukten under mognadsprocessen. Här är varför tomater spricker och hur grödan kan sparas.

Orsaker till sprickbildning i tomater

Den första orsaken ligger i felaktig vattning. Brist på fukt gör att fruktens tillväxt saktar ner, huden blir mindre elastisk och spricker. I det här fallet kan både mogna och gröna tomater spricka. Detsamma kan hända med tomater i varmt väder.

En annan orsak är felaktig jordbruksteknik relaterad till att klämma plantagen. Du måste försiktigt nypa och nypa växten. När trädgårdsmästarna tar bort sidoskotten riktar plantan alla sina ansträngningar mot att mogna frukten. Den intensiva tillväxten gör att skalet spricker innan det hinner bildas.

På grund av den höga luftfuktigheten kan sjukdomar som blossom end rot, late blight och alternaria utvecklas, liksom andra sjukdomar. Dessa tomater bör inte ätas. Skadliga bakterier kan tränga in genom sprickorna.

Överskott eller brist på gödselmedel gör också att frukten spricker.

Hur man sparar grödan om tomaterna spricker?

Trädgårdsmästare måste komma ihåg vikten av att applicera gödselmedel i rätt tid. Fosfor och kväve behövs under plantans tillväxt. Under blomning och fruktning – kalium och fosfor. Den sista befruktningen görs två veckor före skörden med bor och mangan, kalium och jod.

Tomaternas vattningsregim beror på två huvudfaktorer: mark- och luftfuktighet och temperatur. Man tror att för normal tillväxt och utveckling av tomater, liksom för deras skydd mot olika sjukdomar, bör luftfuktigheten vara på en nivå av 50%, markfuktigheten – cirka 90%. Den ideala lufttemperaturen i växthuset under dagen är 20-25 grader Celsius, på natten – 17-19. Om den stiger till 28 grader kommer tomaterna att börja växa mer aktivt än de borde, på grund av vilka frukterna blir små, smaklösa och deformerade. Och om termometern överstiger 30 kommer tomaterna att sluta blomstra och deras blommor faller av. Om temperaturen i orangeriet är över 40 kommer växterna att dö helt. Och det är vattning, korrekt och i god tid, som hjälper oss att upprätthålla den optimala temperaturen i växthuset. I trädgården vattnas tomater bäst med varmt vatten på morgonen och häller vätskan direkt i roten – den ska inte komma på bladen.

Leave a Response